Voor het basisonderwijs

De Theaterfabrique biedt theater voor het basisonderwijs in drie vormen:

> voor kinderen: projecten in de klas
> voor leerkrachten: workshops
> lesmateriaal

Voor kinderen: projecten in de klas

Werken met speelkaarten
Op de speelkaarten staan laagdrempelige spelopdrachten die kinderen snel tot spel(en) brengen en van de groepsleerkracht weinig voorbereiding vragen. Wij komen 2 – 4 theaterlessen geven in de klas zodat de kinderen en de groepsleerkracht(en) kennis maken met deze werkvorm. V.a. 65,- per les. Speelkaarten v.a. 3,- per kaart.

Theater & sociale veiligheid in de klas
In 6 theaterlessen werken onze theaterdocenten met de klas aan de sociale veiligheid. Elke week heeft een ander thema: veiligheid, plezier, vertrouwen, samenwerken, ruimte geven, luisteren en kijken. Aan het eind van de zes weken kent de klas de voorwaarden van prettig samen “spelen” en kunnen zij afsluiten met een korte presentatie. V.a. 65,- per les. Optioneel: een kaartenbak voor in de klas.

Co-teaching: theaterlessen van de groepsleerkracht én de theaterdocent
Gedurende 6 – 10 weken geven de groepsleerkracht en de theaterdocent om-en om les aan de klas. De theaterdocent geeft de groepsleerkracht lessuggesties voor de week waarop de theaterdocent er niet is. Deze lessen hebben als doel om de klas meer theater in het onderwijs aan te bieden, de groepsleerkracht vertrouwd(er) te maken met theater en bovenal: om met elkaar plezier te maken. V.a. 65,- per les.

Een voorstelling maken met de klas
Onze theatermakers komen naar school om samen met de klas een voorstelling te maken. We kiezen een thema of een kinderboek als inspiratiebron en gaan aan de slag. Samen met de kinderen creëren wij een voorstelling op school of in het theater. Elk kind werkt mee in het proces als speler, regisseur, schrijver, decorontwerper, kostuumontwerper of bijvoorbeeld als technicus. V.a. 130,- per les (twee theatermakers per klas).

Voor leerkrachten: workshops

Theatermaken met kinderen
Hoe maak je vanuit een kinderboek een presentatie met de klas? 

Kinderen zo regisseren dat ze zichtbaar en verstaanbaar zijn en plezier hebben op het podium is best lastig. Toch zijn er een aantal trucs die je hiervoor kunt inzetten. De Theaterfabrique deelt een aantal opdrachten en werkvormen die de groepsleerkracht kan gebruiken bij het maken van een presentatie of voorstelling. V.a. 250,- per workshop.

Werken met podiumkaarten
Veel podium of presentatiemomenten in het schooljaar? De Theaterfabrique heeft 10 verschillende podiumkaarten vol inspiratie voor een verrassende presentatie. Er zijn o.a. kaarten fotografie, beeldende kunst, poëzie en kostuums. In deze workshop krijgen de groepsleerkrachten een korte toelichting in het gebruik van de kaarten. V.a. 250,- per workshop.

Dramalessen of theaterprojecten op maat
Elke school is anders en elk team heeft weer andere behoeften als het draait om drama en theater op school. Wij maken vaak projecten op maat. Mail of bel ons voor overleg.

Lesmateriaal

Speelkaarten
Korte spelopdrachten op geplastificeerde A5 kaarten. Kinderen werken in groepjes van 2 – 6 spelers en werken zelfstandig aan een scène. De spelopdrachten voor de kleutergroepen worden voorgelezen door de groepsleerkracht en zijn meer leerkracht gestuurd. V.a. 3,- per kaart. 

Dramakaarten sociale veiligheid 
Een kaartenbak met daarin 65 drama-opdrachten op geplastificeerde A5 kaarten. De opdrachten zijn onderverdeeld per bouw en hoofddoel. Hoofddoelen zijn: samenwerken, vertrouwen, naar elkaar luisteren, naar elkaar kijken, concentratie, (jezelf) laten zien. V.a. 150,- per kaartenbak. 

Podiumkaarten
10 verschillende kaarten vol inspiratie voor het maken van een spetterende presentatie met jouw klas of groep. Elke kaart werkt vanuit een andere discipline. Denk aan fotografie, beeldend, kostuums en bijvoorbeeld muziek. V.a. 100,- per set.